Purificator de aer sau sistem de ventilatie?

Purificatorul de aer VS sistemul de ventilatie. Avantaje si dezavantaje pe intelesul tuturor...

Purificator sau sistem de ventilatie clasic?

Daca sunteti in cautarea unei solutii rapide si eficiente pentru eliminarea fumului de tigara din localul dumneavoastra, purificatorul de aer este fara indoiala cea mai buna alegere, iar intentia noastra este sa va dovedim acest lucru. Avantajele remarcabile cu care vine acest echipament sunt de necontestat in fata oricarui alt sistem de ventilatie clasic. Privit cu neincredere de „clasicii” ventilatiei, care considera ca este absolut necesara evacuarea aerului pentru a elimina poluantii dintr-o incapere, el si-a dovedit eficienta in cele mai grele conditii, chiar acolo unde sistemele clasice de ventilatie au avut rezultate dezamagitoare.

 Pentru a intelege mai bine care este aportul unui astfel de echipament in sistemul de ventilatie, trebuie mai intai sa vedem ce inseamna ventilatia clasica si care sunt limitele ei. Pentru a putea compara cele doua solutii, vom pleca de la bun inceput de la premisa ca ambele, atat ventilatia cat si purificatorul de aer, au ca scop principal – eliminarea fumului de tigara.

Ventilatia presupune existenta a doua fluxuri de circulatie a aerului: evacuare aerului viciat si aportul de aer proaspat, numit si “aer de compensare”, adica cel care trebuie sa il inlocuiasca pe cel viciat.

 Evacuarea aerului viciat

 In principiu, evacuarea unei cantitati de aer se face cu ajutorul unui ventilator adecvat, conectat la o tubulatura de distributie, instalata de obicei in partea de sus a incaperii ce necesita a fi ventilata.

Datorita stratificarii termice a aerului pe verticala, in partea de sus a incaperii se afla si aerul cel mai cald. Evacuarea unei cantitati de aer viciat (cu fum de tigara, in exemplul nostru) se face in mod implicit si cu evacuarea unei cantitati mari de caldura. Cu alte cuvinte, daca incaperea este climatizata, iarna vom pierde aerul cald, iar vara aerul rece, iar costurile cu climatizarea cresc pe masura. Pierderea este cu atat mai mare cu cat creste volumul de aer ce necesita a fi evacuat.

 In ceea ce priveste acest volum, el se calculeaza in functie de destinatia spatiului. Volumul de aer evacuat este egal cu volumul incaperii X un coeficient, care poate fi: 5 pentru birouri, 10 pentru restaurante, 15 pentru baruri si cafenele si chiar 20 pentru cluburi si discoteci.

 Haideti sa vedem ce volum trebuie sa evacuam, de exemplu, dintr-o cafenea cu suprafata de 100 mp si cu o inaltime de 3 metri:

 Volumul de Aer de Evacuat = 300 X 15= 4500 mc/h.

 Adica de 15 ori volumul cafenelei. Pe ora!!! Si asta doar ca sa eliminam fumul de tigara. Din nefericire, am vazut multe instalatii care, chiar daca au fost calculate corect dpdv al volumelor de aer circulate, problema fumului de tigara a ramas nerezolvata sau nesatisfacator rezolvata.

 Trebuie sa stiti ca design-ul tubulaturii este foarte important. O tubulatura prost realizata sau gresit pozitionata, chiar daca este capabila sa circule volumul de aer calculat corect poate sa aiba un efect dezastruos! O astfel de tubulatura insa, va realiza ceva cu siguranta: va evacua rapid caldura. Va imaginati cam cat de repede „raciti” un spatiu pe timpul iernii evacuand 4500 mc/h? Si asta inca nu este tot!

 Aportul de aer proaspat – aductiunea.

 Aductiunea (sau aportul de aer proaspat) este realizata din doua motive:

Sa inlocuiasca volumul de aer evacuat (altfel nici nu se poate realiza exhaustarea), subiect asupra caruia vom reveni;

Sa asigure aportul de aer proaspat necesar respiratiei si confortului.

Dpdv al inlocuirii volumului de aer evacuat este limpede ca volumul de aer pe care trebuie sa il aducem inapoi in incinta trebuie sa fie egal cu cel evacuat. In realitate, aportul de aer trebuie sa se realizeze intr-un volum ceva mai mare (de obicei mai mare cu 10-15% decat cel evacuat). Acest lucru va avea un efect benefic asupra locatiei pentru ca va realiza o usoara suprapresiune, care va face ca mirosurile din incaperile anexe (toalete, depozite, bucatarii, etc) sa fie tinute acolo unde trebuie. Daca incaperea principala (a carei ventilatie face subiectul acestei discutii) ar fi subpresurizata (adica am evacua mai mult aer decat am introduce), atunci toate mirosurile din anexe ar „navali” aici. Din aceste considerente, in cazul cafenelei de mai sus, volumul de aer de aductiune (aportul de aer proaspat) trebuie sa se situeze in jurul valorii de 5000 mc / h. Adica un pic mai mult decat de 15 ori volumul incaperii noastre.

 Bun. Avem insa urmatoarea problema – aerul trebuie incalzit pe timpul iernii si racit pe timpul verii, nu? Ei bine, vom face asta cu un consum energetic demn de luat in seama. Putem incalzi acest volum cu baterii de incalzire (electrice sau pe apa calda) – cea mai intalnita metoda. Exista si alte variante, dar care sunt consumatoare energetice la fel de mari. O baterie electrica,de pilda, in situatia noastra, cand afara sunt – 5 grade Celsius, ca sa obtinem macar 18 grade pe refularea aerului proaspat, ar trebui sa aiba cam 35 kW!  Cum vi se pare?! Sa calculam si la – 20? J

 In ceea ce priveste aportul de aer necesar respiratiei si confortului exista normative care impun un anumit nivel al acestui aport. Astfel, pentru fiecare persoana prezenta in incinta trebuie asigurati cate 50 mc/h. In situatia cafenelei noastre luata ca exemplu, in cei 100 mp pot „incapea”aproximativ 80 de persoane (calculul se face cu 1,2 persoane/mp). Asadar, aportul de aer necesar cafenelei noastre este de 4000 mc / h. Observati ca volumele calculate prin ambele metode sunt relativ apropiate. Pentru suprapresurizare vom adauga 10-15 % si vom ajunge tot la 5000 mc / h – volum de aer proaspat. Si tot atata energie consumata pentru incalzirea-racirea acestui volum de aer!!!

 Este inutil sa mai amintim ca, pentru o eficienta ridicata, la fel de importanta este distributia acestui volum de aer proaspat in asa fel incat el sa „invadeze” intreaga incinta.

In concluzie, un sistem de ventilatie bine realizat implica aspecte de care trebuie sa  tineti seama:

– este un consumator energetic ridicat pentru ca evacueaza caldura odata cu aerul viciat;

– creste semnificativ costurile cu climatizarea (incalzire-racire);

– presupune transformari constructive ale spatiului (penetrari ale peretilor exteriori, pozarea de tubulaturi, realizarea de tavane false, etc);

– nu poate fi relocat;

– are un cost ridicat – daca este conceput „ca la carte”.

 Acestea ar fi minusurile unui sistem de ventilatie clasic (evacuare – aductiune).

 In ceea ce priveste pierderea caldurii, fara indoiala ca exista posibilitatea recuperarii partiale a acesteia. Acest lucru se realizeaza inserand in sistemul de ventilatie un echipament suplimentar care se numeste recuperator de caldura. Ceea ce trebuie insa sa stim atunci cand vorbim de un recuperator de caldura este ca si acesta are un randament de recuperare. De obicei, (la schimbatoarele de caldura in placi, cu flux incrucisat) acest randament se situeaza in jurul valorii de 60-70%, in conditii ideale, adica atunci cand recuperatorul este perfect curat iar aerul proaspat introdus are o temperatura pozitiva. Exista si recuperatoare cu randament mai mare (cca 80-90%), cum sunt cele rotative, dar si acestea sunt limitate la conditiile ideale de mai sus.

 In realitate, majoritatea beneficiarilor privesc sistemele de ventilatie ca pe niste „perpetuum mobile”, care nu necesita intretinere. Fiti sinceri si spuneti …de cate ori ati auzit de sisteme de ventilatie curatate periodic? Pentru un proprietar de local public, curatarea sistemului de ventilatie este ultimul lucru pe agenda de lucru (suficient de incarcata si asa …sa recunoastem)! In ceea ce priveste recuperatorul de caldura, acesta oricum ridica foarte mult costul instalatiei, motiv pentru care putine sunt instalatiile care contin un asemenea echipament. Si, apoi, daca am inserat un recuperator de caldura, suntem la un pas de a vorbi de o centrala de tratare a aerului.

 Centrala de tratare este fara indoiala cea mai buna alegere atunci cand se doreste un sistem de ventilatie de top. Ea, practic, contine toate elementele necesare unui tratament corect al aerului: unitate de evacuare, unitate de aport de aer proaspat, eventual recuperator de caldura, baterie de incalzire, baterie de racire, unitati de filtrare a aerului proaspat, filtre pentru protejarea recuperatorului, etc. De obicei bateria de racire a centralei de tratare este cuplata la un chiller. Costul ridicat al unei astfel de instalatii este insa de multe ori prohibitiv pentru o cafenea de 100 mp ca in exemplul de mai sus.

 Sa vedem mai departe … ce poate face un purificator de aer pentru sistemul nostru de ventilatie!

 Pentru a putea intelege plus-valoarea pe care o poate aduce purificatorul de aer, sa ne reamintim scopul primordial al sistemului de ventilatie pe care l-am analizat – eliminarea fumului de tigara.

 Purificatorul de aer este un echipament care este echipat cu un sistem foarte avansat de filtrare. Filtrarea electrostatica este capabila sa retina impuritatile din aer, pana la nivelul de 0,01 microni! Filtrarea aerului se realizeaza prin recirculare. Pentru stabilirea volumului de aer filtrat se procedeaza la acelasi calcul ca si la ventilatie. Cu alte cuvinte, in cazul cafenelei de 100 mp propusa ca studiu este nevoie ca intregul volum de aer al cafenelei (300 mc) sa il recirculam de 15 ori, ceea ce inseamna ca avem un volum de aer recirculat de 4500 mc/h. Prezenta purificatorului de aer face ca fumul de tigara sa fie retinut in filtrele acestuia, fara sa fie necesara evacuarea. In mod implicit, caldura se pastreaza! Este primul castig notabil pe care il aduce acest echipament.

 Mai mult! Este bine stiut ca aerul cald se ridica in partea superioara a incaperii, ceea ce inseamna ca exista un gradient de temperatura pe verticala. Datorita recircularii, purificatorul de aer va actiona si ca un destratificator, omogenizand temperatura in toata incinta. Acest lucru va duce la o imbunatatire notabila a temperaturii aerului (rece sau cald), ceea ce poate aduce economii serioase la incalzirea, respectiv racirea spatiului.

 In ceea ce priveste eliminarea fumului de tigara, efectul unui purificator de aer este spectaculos! De neegalat! Pe langa retentia de fum de tigara, purificatorul de aer realizeaza o curatare avansata a aerului, fiind inlaturate si alte elemente precum: praf, pulberi, bacterii, spori de mucegai, virusi (!!!), gaze cu molecula mare, etc, practic orice microparticula cu dimensiuni de pana la 0,01 microni! Acest lucru NU il va face nici un alt sistem de ventilatie sau cel putin nu la pretul unui purificator!  Ca dovada a competentelor remarcabile ale purificatoarelor de aer exista buletinele de analiza emise de INSTITUTUL  DE  SANATATE  PUBLICA  BUCURESTI, in cadrul Sectiei de Medicina a Mediului, unde au fost testate in privinta capacitatii de retentie a poluantilor din aer, buletine care atesta performantele echipamentelor si le recomanda in mod special localurilor publice.

 Este singurul sistem de ventilatie care se poate instala fara inchiderea temporara a locatiei! Si fara transformari constructive. Fara tavane false si fara perforari ale peretilor. In cateva ore aveti un sistem de ventilatie eficient, gata sa preia sarcini grele. Il puteti instala in afara orelor de program, fara sa afectati activitatea localului.

Si mai mult! Este singurul sistem de ventilatie care permite relocarea. Daca intentionati sa va schimbati locatia, puteti sa recuperati integral sistemul dumneavoastra de ventilatie.  Iar daca schimbati domeniul de activitate, puteti sa il valorificati rapid, fara pierderi majore.

 Consuma foarte putin! Consumul unui purificator de aer este de pana in 200 W! Comparabil cu consumul unui bec!

 Poate functiona complet automat, datorita senzorului de fum. Echipamentul isi stabileste singur treapta de putere necesara (5 trepte de putere disponibile), in functie de informatiile pe care le primeste de la senzor.

 Imbunatateste semnificativ calitatea aerului prin emisie de ioni negativi. Ionii negativi sunt supranumiti „vitaminele aerului” si pot avea efecte benefice asupra sanatatii dumneavoastra.

 Purificatoarele de aer fac parte din categoria sistemelor profesionale de eliminare a fumului de tigara. O recapitulare a avantajelor unor astfel de sisteme ar fi urmatoarea:

 – Montaj extrem de facil, fara a necesita transformari constructive;

– Consum energetic foarte scazut (50-200 W);

– Design elegant, fiind disponibile modele de tavan, de perete sau care se pot incastra in tavanele false;

– Simbioza perfecta cu sistemele de incalzire respectiv racire a aerului, echipamentele aducand practic serioase economii in acest sens;

– Nu evacueaza caldura pe timpul iernii, ba chiar ajuta la obtinerea unei temperaturi constante in incinta, reducand drastic costurile de incalzire;

– Pe timpul verii reduc costurile cu climatizarea aerului;

– Elimina si alte impuritati prezente in aer cum ar fi: praf, pulberi, virusi, bacterii, spori de mucegai, par de animale, polen, exalatii chimice, gaze;

– Sunt usor de intretinut, fara a avea elemente consumabile, ci doar un filtru care necesita spalare periodica;

– Asigura un pret optim in comparatie cu alte sisteme de ventilatie;

– Au mare anduranta. Pot functiona si zeci de ani daca sunt intretinute;

– Investitia se amortizeaza in timp datorita economiilor pe care le aduc.

  Avantajele purificatoarelor de aer sunt determinante in alegerea unei solutii profesionale de ventilatie. Nu trebuie insa sa intelegeti ca purificatorul de aer este perfect. El elimina cu mare eficienta fumul de tigara si odata cu asta rezolva partea cea mai importanta pe care o asteptati de la un sistem de ventilatie. Un sistem de ventilatie complet insa, presupune si existenta aerului proaspat. Ei bine, asta e primul dezavantaj al sistemelor de purificare a aerului – nu asigura aportul de aer proaspat. Veti vedea insa ca dezavantajul acesta se transforma de fapt intr-un avantaj. Cititi mai departe…

 Spuneam mai inainte ca un sistem de ventilatie clasic presupune evacuare (pentru eliminarea aerului poluat) si aductiune (pentru asigurarea aerului proaspat). Purificatorul de aer rezolva cu succes si cu avantaje termice remarcabile prima parte a problemei. Amintiti-va insa ca aductiunea se face in volum egal (sau chiar mai mare) cu exhaustarea. In situatia folosirii unor purificatoare de aer, exhaustarea nu mai este necesara. Si atunci intrebarea este daca trebuie asigurat aerul proaspat si in ce cantitate, nu? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare subliniaza din nou suprematia purificatorului de aer ca solutie profesionala de ventilatie. Trebuie asigurat aerul proaspat. Sau cel putin este bine sa facem acest lucru. Volumul de aer proaspat insa este foarte redus atunci cand folosim purificatoarele de aer.

 Daca intr-un sistem de ventilatie clasic trebuie asigurati cate 50 mc/h de aer proaspat pentru fiecare persoana prezenta in incinta, prezenta purificatoarelor de aer face ca acest volum sa poata scadea la 8-10 mc/h/persoana!!! Un volum de aer mai mic inseamna consum energetic mai redus pentru incalzirea, respectiv racirea acestuia. Uneori acest volum de aer proaspat este atat de mic incat aproape ca nici nu mai trebuie tratat termic!

 Sa revenim la exemplul cafenelei de 100 mp, cu o capacitate de 80 de persoane. Daca volumul de aer proaspat in cazul ventilatiei clasice era de 5000 mc / h, folosirea purificatoarelor ar duce la necesitatea unui volum de aer proaspat de doar 800 mc / h!!! De 5 ori mai mic! Si care va consuma de 5 ori mai putina energie pentru a fi incalzit sau racit. Dezavantaj sau avantaj?

 Poate singurul lucru de care ne-am putea …  „plange” in privinta purificatoarelor ar fi ca, pentru a mentine eficienta de filtrare, echipamentele presupun intretinere periodica. Spalarea filtrelor electrostatice si mecanice trebuie realizata cel putin odata la doua saptamani. Teoretic. Practic, frecventa spalarii filtrelor este data de incarcarea localului. De cat de mult se fumeaza, de cat de mult praf exista in aer, de cat de frecventat este localul, de programul de lucru, etc. In general, fiecare beneficiar de purificatoare isi stabileste singur frecventa intretinerii echipamentelor in functie de aceste aspecte. Purificatorul de aer este ca un turbo aspirator pe tavan (sau pe perete). Randamentul lui scade pe masura ce filtrele se colmateaza. Un lucru minunat insa daca il priviti cu atentie. Mai intai faptul ca echipamentul nu are consumabile! Filtrele SE SPALA! Si apoi, faptul ca puteti avea in orice moment un sistem de ventilatie perfect curat. Si la fel de eficient ca in prima zi in care l-ati instalat! Asadar…dezavantaj…sau avantaj?

 In ceea ce priveste eliminarea fumului de tigara, pana acum nimic altceva nu ne-a convins mai mult decat purificatorul de aer. Am rezolvat locatii unde, dupa incercari esuate cu diverse sisteme de ventilatie, nici proprietarii nu mai credeau ca se poate face ceva. Am dotat cluburi de 600 de persoane. Am dotat cafenele de prestigiu unde existau sisteme de ventilatie, dar care nu faceau fata situatiei. Am instalat mii de echipamente in sute de locatii din toata tara. Am fost alesi de nume celebre precum Pizza Hut, KFC, Cazino Hilton, Turabo Cafe, Aeroportul Henry Coanda, Club A, Coyote Club, Music Club, s.a.m.d.

 Cand este momentul sa decideti, e bine sa stiti ca oferta de purificatoare electrostatice pe piata romaneasca este destul de bogata, de la echipamente de productie autohtona, la cele de import cu tehnologie de ultima generatie (de curand aparand pe piata si replici asiatice, de calitate discutabila), preturile echipamentelor fiind foarte apropiate ca ordin de marime, motiv pentru care alegerea unui astfel de sistem trebuie sa se faca luand in calcul diferentele de ordin tehnic si functional.

 O comparatie intre echipamente de acelasi tip trebuie sa ia in calcul mai multe elemente, cum ar fi:

–  experienta si tara de origine a producatorului;

–  suprafata de filtrare a celulei electrostatice;

–  volumul de aer prelucrat in m c/ h;

–  tipul si constructia filtrului mecanic;

–  protectia impotriva emisiei de ozon;

–  tipul circuitului de comanda;

–  nivelul de zgomot;

–  nivelul de dotare standard (microprocesor, senzor de fum, filtre de carbune activ, etc).

 Din punctul de vedere al celor expuse mai sus, suntem mandri sa ne situam in pozitia de lider pe piata romaneasca, echipamentele noastre facand parte din ultima generatie de purificatoare electrostatice.